Koncerti na velikoj sceni imaju za cilj da ožive naše bogato igračko nasleđe i oduševe publiku

Una Saga Serbica je održala preko 200 koncerata i nastupa od svoje premijere 2013 na sceni Sava Centra u Beogradu. Preko 100.000 gledalaca doprinelo je uspehu ne samo naše trupe već i podizanju svesti o benefitima koje ovaj vid umetničkog performansa donosi. Privilegija je bila saradnja sa nacionalnom televizijom RTS1 koja je celokupan snimak 2 naša projekta puštala u udarnim terminima preko 40 puta.
Rezultat naših koncerata je veliki odaziv mladih igrača koji su se pridružili našoj trupi odnosno mlađih generacija koje su počele da se bave plesom.

U sopstvenoj produkciji Una Saga Serbica nastupima na velikoj sceni stvara jedan vremenski vakuum koji nanovo iznedri oduševljenje i inspiraciju svih generacija gledalaca.

Kombinujući igru, kostimografiju, scenografiju, muziku stvaramo nesvakidašnje performanse na prostorima Balkana. Polazeći od folklorne umetnosti, uz poznate etno ritmove oformili smo trupu koju čine mladi profesionalni igrači i koreografi. Oživeli smo scenu uz pomoć sofisticiranog 3D mapiranja koji upotpunjuje vizuelni užitak publike.

Redefinisani stilovi, vizuelni efekti, jedinstveni koraci moderne koreografije stapaju se u fuziju savremene lepote Balkana i stvaraju novi vid umetničke komunikacije.

PREDSTAVLjAMO NAŠE PROJEKTE ODIGRANE NA VELIKIM SCENAMA ŠIROM SRBIJE I REGIONA
IGRE I ZVUCI BALKANA


"Igre i zvuci Balkana" predstavljen je premijerno 2013 godine u najvećoj koncertnoj sali Sava centra u Beogradu i vrsno pokazuje svu lepotu i raznovrsnost naše kulturne baštine. Performans je izveden širom zemlje i regiona i u Srbiji je u medijima ocenjen kao nacionalni spektakl koji vraća folklornu kulturu na velika vrata.

Kompletan projekat “Igre i zvuci Balkana” baziran je na modernizaciji izvornih igara, etno muzike i vizuelnoj estetici sa ciljem da oživi autentično nasleđe narodnih igara iz različitih delova Balkana.

Projekat je nastao iz želje da se uključi u igru ceo Balkan pa su se, između ostalih, izvodile srpske, makedonske, bugarske, vlaške, rumunske i mađarske igre.

Želeći da scenografiju pretvorimo u aktivnog učesnika u performansu, opredelili smo se za jedinstveno 3D mapiranje prostora.

Stremeći očuvanju tradicije i inovativnosti, muzika je zadržala etno zvukove ali sa izmenjenim aranžmanima. Time smo kod publike postigli reakciju prepoznavanja i očaranosti.

Idejni tvorac i glavni koreograf Svetozar Krstić potpisuje produkciju i koreografije. Njegov tim koautora koreografije čine Ana Krstić, Nebojša Gromilić i Mirko Knežević dok muziku komponuje Slobodan Marković; režija Boško Đorđević; kostimografija Irena Belojica i Ivana Vasić. Solisti su prvaci Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu: Milan Rus i Bojana Žegarac a svoje solo numere imali su i Igor Pastor, Sanja Ninković, Ivan Mileusnić i Jovana Stanisavljević.
BANOVIĆ STRAHINJA


2015 godine Una Saga Serbica u koprodukciji sa ustanovom kulture "Vuk Stefanović Karadžić" iz Beograda, postavlja na scenu novi projekat - "Banović Strahinja".

Banović Strahinja je junak iz malene Banjske, kraj Kosova, koji je zbunio i duboko impresionirao i jednog Getea svojim moralnim podvigom i jedinstvenom viteškom etikom čije moralne poruke ostaju bez premca u našoj bogatoj epskog tradiciji.

Ovu koreo-dramu inspirisanu jednom od najlepših epskih narodnih pesmama o čovekovoj slobodi i dostojanstvu, ljubavi, praštanju i velikom junaštvu, po originalnoj muzici Ivana Ilića u koreografiji Ane Krstić, Elene Gromilić, Nebojše Gromilića i Svetozara Krstića izvedena je premijerno 2016 ustanovi kulture "Vuk Stefanović Karadžić" u Beogradu.

IGRA BOGOVA


"Igra Bogova" predstavljen je premijerno 2018 godine u najvećoj koncertnoj sali Sava centra u Beogradu. Oslanjajući se na neicrpan izvor inspiracije - ljubav, ispleli smo vez sa ovih prostora koji prikazuje moć ljubavi i božanske sile.

Jedinstvena ljubavna priča osmišljena je uz pomoć slikovitih narodnih predanja pod uticajem drevnih božanstava i mitskih bića u koje se nekada verovalo kako u Srbiji tako i u drugim zemljama Balkana.

Stvarajući jedinstvenu koreografiju i sjajne formacije još jače smo povezali plesne pokrete sa bogatom kostimografijom i scenografijom. To pletivo umetničkog izražavanja govori o prvom susretu ljubavnika, prevazilaženju prepreka, strpljenju, večite borbe sa bogovima podzemnog sveta i tame i nadasve pobedi iskrenog i hrabrog srca.

Gledaocima su oduzeli dah Crnobog, Morena, Mokoša, Jarovid, Lepa i Junak. Njihovu priču kao producenti i plesne korake kao koreografi potpisuju Svetozar Krstić i Ana Krstić; režija Boško Đorđević; kostimograf Ivana Vasić; kompozitori su Goran Kovačić i Saša Lokner.


Podržavaju nas:

Pratite naše korake!
Obaveštavaćemo Vas o nastupima i događajima koje organizujemo. Periodično, bez spamovanja.
Unesite svoj mail

Imate pitanje?
Odgovaramo na svako u roku od 24sata!

Kontakt

Adresa

Bulevar Milutina Milankovića 120d, Beograd

Telefon

+381 64 668 77 46

Mail

info@unasagaserbica.rs