PRVIH 20 GODINA IGRAČKOG PRIPOVEDANjA


Naša priča počinje od mene, Svetozara Krstića. 2000 godine, u retkom trenutku dokolice između nastupa na Floridi, nesvesno sam ispisao uvod. Par sekundi vizije - velika igračka trupa nastupa na velikoj sceni sa jednim ciljem - da digne igračku kulturu Srbije na noge.
Izuzetna ambicija. Iz nemogućnosti da artikulišem u potpunosti sve njene aspekte, odlučujem da viziju imenujem i 2002 zvanično nastaje Una Saga Serbica.Poglavlje I

Formira se mali tim koji postavlja temelje budućih poglavlja. Vredno radimo na osmišljavanju predstava za našu, do sada, najzahtevniju publiku - decu. 2005 godine je osnovano dečije pozorište Una Saga Serbica. Sa godišnjim prosekom od 600 održanih predstava, prvo poglavlje Sage i dan danas uspešno utemeljuje igračku kulturu kod mališana predškolskog i školskog uzrasta - širom zemlje.


Poglavlje II

Put me vodi u ansambl KUD-a “Frula” gde od 2006 do 2011 kao asistent i kasnije direktor radim na koreografijama, uvežbavanju ansambla i organizaciji turneja. Neprocenjivo iskustvo stečeno vodeći jedan složeni organizam kao što je ansambl pretačem u svoj najambiciozniji korak - prva, velika, priča Sage.


Poglavlje III

2012 započet je projekat “Igre i Zvuci Balkana” - koncert koji će biti miks kultura, igara, pokreta, zvukova Balkana. 26.10.2013 premijerno je izveden naš prvenac pred publikom punog Sava Centra u Beogradu.

I ovo je najbitnije poglavlje u našoj priči. Nezaboravan je veličanstven momenat kraja te naše premijerne izvedbe kada sam iz režije, koja se nalazila u sred publike, išao ka sceni. Koračajući kroz publiku pogledao sam lica oduševljenih gledaoca i osetio nalet energije, publiku ponetu emocijama sa suzama u očima. Popeo sam se na scenu i usledio je poklon ansambla i celog autorskog tima. Ista reakcija, energija i emocija se videla na licima i izvođača i autora. Tada sam shvatio da je moj glavni cilj ostvaren - preneo sam na druge veru da možemo da dignemo igračku kulturu na noge.


Poglavlje IV

Saga udružuje snage sa ustanovom kulture "Vuk Stefanović Karadžić" u realizaciji projekta "Banović Strahinja".


Poglavlje V

Saga se nastavlja u korporativnom svetu, gde sa poslovnim partnerima i drugim ustanovama i organizacijama učestvuje i nastupa na proslavama i dogadjajima za kompanije koje prepoznaju kvalitet našeg stvaralaštva i žele da se predstave u najboljem svetlu.


Poglavlje VI

Una Saga Serbica krajem druge decenije 2000tih postaje prepoznatljiva kao kvalitetan brend stoga nacionalna televizija RTS1, Eurosong i Eurovision mnogi domaći i regionalni umetnici i izvođači pozivaju na učešće i saradnju na scenama širom Srbije i regiona.


Poglavlje VII

Moć ljubavi prema igri i božanske sile pretočio sam u sledeći projekat “Igra Bogova” koji je 2018 godine premijerno izveden u rasprodatom Sava Centru. To pletivo umetničkog izražavanja govori u suštini, o mojoj borbi sa realizacijom svih projekata - prvom susretu ljubavnika, prevazilaženju prepreka, strpljenju, večite borbe sa i nadasve pobedi iskrenog i hrabrog srca.


Poglavlje VIII

Shvatajući da samo nastupanje naše trupe nije dovoljno, da tri velika projekta i preko 100.000 gledalaca uživo ne ispunjava glavni cilj - odlučio sam da pokrenem program edukacije mladih gde će se sve generacije sretati i imati prilike da uče. Budući igrači, solisti, glumci, svirači i pevači moraju da imaju svoj prostor i centar prema kom će gravitirati.
2018 godine otvorili smo vrata potpuno opremljenog i adaptiranog prostora nazvanog Igrački centar Una Saga Serbica i osmislili programe za sve od 3 do 103 godine.

Biće još mnogo poglavlja koje ćemo ispisati i dopuniti ovo izdanje naše priče. Kao dete sa Balkana i dalje otkrivam njegove neiscrpne izvore inspiracije. Punih 20 godina ih transformišem u divne priče. Jer svi treba da čuju, vide i osete makar Jednu priču Srbije.


Nastavak sledi..